Ilmalämpöpumppu: Usein kysytyt kysymykset

Ilmalämpöpumppu on tehokas ja energiatehokas tapa lämmittää ja viilentää kotia. Seuraavaksi käsittelemme usein kysyttyjä kysymyksiä ilmalämpöpumpuista ja niiden toiminnasta. 

1. Miten ilmalämpöpumppu toimii? 

Ilmalämpöpumppu hyödyntää ulkoilman lämpöenergiaa lämmittääkseen tai viilentääkseen sisätiloja. Se koostuu ulko- ja sisäyksiköstä, jotka ovat yhteydessä toisiinsa kylmäaineputkilla läpiviennin kautta. Ulkoyksikkö ottaa talteen ulkoilmasta lämpöenergian ja siirtää sen sisäyksikköön, joka puolestaan jakaa lämmön tai viileyden sisätiloihin. Ilmalämpöpumppu on kodin ilmastointilaite, joka kierrättää sisäilmaa, ei vaihda sitä. 

2. Mikä ilmalämpöpumppu kannattaa hankkia? 

Ilmalämpöpumpun valinta riippuu useista tekijöistä, kuten kiinteistön tai asunnon koosta sekä lämmitystarpeesta. On tärkeää valita oikean teholuokan pumppu talon lämmitystarpeen perusteella. Ilmalämpöpumpun valinnassa voi kiinnittää huomiota laitteen energiatehokkuuteen. Nykyään monissa ilmalämpöpumpuissa on saavutettu paras A+++ -luokitus, mikä tekee niistä erittäin energiatehokkaita. 

3. Kuinka usein ilmalämpöpumppua pitäisi huoltaa? 

Ilmalämpöpumpun käyttäjän tulisi säännöllisesti huolehtia laitteen kunnossapidosta ja puhdistuksesta. Sisäyksikön suodattimet tulisi puhdistaa noin kahden kuukauden välein, ja erityisesti kesäaikaan suositellaan tiheämpää puhdistusväliä. Ulkoyksikön osalta on tärkeää varmistaa, että talvella kertynyt kondenssivesi ei jäädy ja muodosta jääpatsasta ulkoyksikön pohjalle. 

Muilta osin ilmalämpöpumpun huolto tulisi suorittaa ammattilaisen toimesta noin kahden vuoden välein. Ilmalämpöpumpun huollossa laitteen kennostot puhdistetaan ja desifioidaan, kylmäaineiden paineet ja sähkökytkennät tarkistetaan. Säännöllinen huolto on avain laitteen pitkäikäisyyteen ja tehokkaaseen toimintaan. 

4. Kuinka paljon ilmalämpöpumpulla säästää sähköä? 

Ilmalämpöpumpun avulla voit säästää merkittävästi sähköä verrattuna perinteiseen lämmitysmuotoon, kuten sähkö- tai öljylämmitykseen. Arvioiden mukaan sähkö- ja öljylämmitteisissä taloissa voit säästää ilmalämpöpumpulla jopa 30–50% lämmityskuluista. Tämä säästö riippuu kuitenkin monista tekijöistä, kuten pumpun tehokkuudesta, käyttötottumuksista ja kotisi eristyksestä. 

5. Mikä on ilmalämpöpumpun hinta? 

Ilmalämpöpumpun hintaluokka asennettuna on 1400-3000 €. Pumpun hinta asennettuna riippuu kuitenkin mallista, asennuskohteesta sekä lämmitys tai viilennystarpeesta. Voit hyödyntää ilmalämpöpumpun hankinnassa kotitalousvähennyksen ja vähentää 40 % työn hinnasta. Ilmalämpöpumppu maksaa itsensä takaisin 4–7 vuoden sisällä öljy- ja sähkölämmitteisissä taloissa. 

6. Miten ilmalämpöpumppu mitoitetaan kohteeseen? 

Yleisperiaatteena voidaan pitää, että jokaista huoneen neliömetriä kohti tarvitaan 30 wattia lämmitystehoa ja vastaavasti noin 40 wattia viilennykseen. Mitoitukseen vaikuttavat kuitenkin jokaisen tilan erityispiirteet, kuten huonejärjestys, korkeus, talon energialuokitus ja ilmalämpöpumpun asennuspaikka.  

7. Mikä on SCOP ja SCOOP? 

SCOP (Seasonal Coefficient of Performance) ja SEER (Seasonal Energy Efficiency Ratio) ovat kaksi keskeistä mittaria, joita käytetään arvioimaan ilmalämpöpumpun tehokkuutta sekä lämmitys- että jäähdytystoiminnoissa. Näiden kahden arvon avulla kuluttajat voivat vertailla eri ilmalämpöpumppujen suorituskykyä eri olosuhteissa ja valita itselleen parhaiten sopivan vaihtoehdon. On kuitenkin hyvä huomata, että SCOP- ja SEER-arvot voivat vaihdella eri ilmastovyöhykkeillä ja käyttöolosuhteissa. Siksi on tärkeää tarkistaa, että ilmalämpöpumpun ilmoitetut SCOP- ja SEER-arvot perustuvat pohjoisessa toteutettuihin testimittauksiin. 

SCOP on ilmalämpöpumpun vuosilämpökerroin ja se mittaa lämpöpumpun energiatehokkuutta lämmityskäytössä. Se kuvaa, kuinka paljon lämpöä ilmalämpöpumppu tuottaa suhteessa käyttämäänsä sähköenergiaan yhden lämmityskauden aikana. Mitä korkeampi SCOP-arvo, sitä energiatehokkaampi ilmalämpöpumppu on lämmityskäytössä.

SEER puolestaan arvioi ilmalämpöpumpun tehokkuutta viilennyskäytössä. SEER kuvaa jäähdytyskauden aikana tuotetun jäähdytystehon suhdetta käytettyyn energiaan. Korkeampi SEER-arvo merkitsee parempaa energiatehokkuutta viilennyskäytössä. 

8. Pitääkö ilmalämpöpumpun asentamisesta kerrostaloon ilmoittaa taloyhtiölle? 

Kerrostalossa ilmalämpöpumpun asentamisesta täytyy ilmoittaa taloyhtiölle tai isännöitsijälle kirjallisella muutostyöilmoituksella. Jotkut taloyhtiöt voivat asettaa rajoituksia tai vaatimuksia ilmalämpöpumppujen asentamiselle. On tärkeää varmistaa, että asennus täyttää taloyhtiön säännöt ja että se ei aiheuta haittaa naapureille. 

9. Voiko ilmalämpöpumpun asentaa itse? 

Ei voi. Ilmalämpöpumppua ei saa asentaa itse, ellei asentajalla ole kylmäalan pätevyyttä. Ilmalämpöpumppu kannattaakin ostaa aina asennettuna Tukesiin rekisteröidystä (Tukes -rekisteri) liikkeestä. 

10. Mitä kannattaa huomioida ilmalämpöpumpun hankinnassa? 

Ilmalämpöpumpun hankinnassa kannattaa kiinnittää huomiota useisiin tekijöihin, kuten pumpun tehokkuuteen, äänitasoon, asennuskustannuksiin ja takuuehtoihin. On myös hyvä vertailla eri valmistajien tarjoamia malleja ja pyytää tarjouksia useammalta asentajalta. Muista tarkistaa, että tarjouksessa on eritelty asennustyön vaiheet ja hinta kohteeseesi. Lämpöpumpun hankinnassa on tärkeintä valita kokenut ja asiantunteva asennusyritys. 

Toivottavasti nämä vastaukset auttoivat sinua ymmärtämään paremmin ilmalämpöpumpun toimintaa ja hankintaa. Muista ottaa yhteyttä ammattitaitoiseen asentajaan, jos sinulla on lisäkysymyksiä tai tarvitset apua ilmalämpöpumpun valinnassa ja asennuksessa. 

Puuttuuko kysymyksesi listasta? Ota yhteyttä ja lähetä kysymyksesi meille.

Pyydä tarjous ilmalämpöpumpusta

Ensimmäinen askel ilmalämpöpumpun hankinnassa on pyytää tarjous. Vastaamme tarjouspyyntöösi 1–2 arkipäivän sisällä.

Pyydä tarjous

Artikkelit

Talvinen maisemakuva

Valmistaudu Talveen – Näin Käytät Ilmalämpöpumppua Kylmällä Säällä

Julkaistu 4.12.2024

Talvi tuo mukanaan kylmenevät säät ja haastavammat olosuhteet, joissa kodin lämmitysjärjestelmien toimivuus nousee tärkeään rooliin.

Lue artikkeli
Talvinen auringon lasku.

Näin Säästät Lämmityskustannuksissa Ilmalämpöpumpulla

Julkaistu 18.11.2024

Tässä käytännönläheiset vinkit, joiden avulla voit optimoida ilmalämpöpumpun käytön ja minimoida energiankulutuksen.

Lue artikkeli
kaukolämpö-kuopio

Miten kotia lämmitetään nykyään? – Kaukolämpö Kuopiossa

Julkaistu 6.8.2024

Lämpöpumput ovat yleistyneet paitsi yksittäistalouksissa myös osana kaukolämmön tuotantoa.

Lue artikkeli
Pipeco Talotekniikka on kuopiolainen lvi-urakoitsija.

Pipeco Talotekniikka – Ilmalämpöpumput Kuopiosta

Pipeco Talotekniikka Oy on kuopiolainen yritys, joka on perustettu vuonna 2011.

Tarjoamme ilmalämpöpumput, ilma-vesilämpöpumput, maalämpöpumput ja kaukolämpökeskukset Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan alueella. Meiltä saat parasta mahdollista palvelua.

Referenssit