Ilmalämpöpumpun ja takan käyttö yhdessä: huomioi nämä asiat ja säästä 

Julkaistu 28.11.2023|Ilmalämpöpumput Kaikki artikkelit
Ilmalämpöpumpun ja takan yhteiskäyttö.

Kodin lämmittäminen talvipakkasilla voi herättää huolta lämmityskustannuksista. Tässä artikkelissa tiivistämme ilmalämpöpumpun ja takan yhteiskäytön keskeisimmät asiat, jotka kannattaa muistaa lämmityskauden aikana. 

Miten ilmalämpöpumppua tulisi käyttää, kun kotona on takka? 

Kun haluat lämpöä takasta tai pattereista, käytä ilmalämpöpumpun takkatoimintoa.  

Ilmalämpöpumppu levittää tehokkaasti takan tuottamaa lämpöä laajemmalle kodin sisätiloissa. Hyvistä lämpöpumpuista löytyy tätä varten takkatoiminto, joka huolehtii lämpötilan tasoittamisesta ja oikeasta puhallinnopeudesta. Kun takka jäähtyy, ilmalämpöpumpun lämmitys käynnistyy automaattisesti takkatoiminnon avulla. 

Kun haluat lämmittää ilmalämpöpumpulla, käytä lämmitysasetusta  

Mikäli takkatoiminto ei ole käytettävissä, voit hyödyntää ilmalämpöpumpun lämmitysasetusta ja asettaa lämpötilan muutamaa astetta korkeammalle kuin muut lämmityslähteet. Puhallinnopeus on hyvä pitää matalalla.  

Tärkeintä on olla käyttämättä ilmalämpöpumpun automaattitoimintoa, sillä se pyrkii ylläpitämään asetettua lämpötilaa ja voi viilentää takan tuottamaa lämpöä tuhlaamalla energiaa.  

Mistä tietää, voiko oman kodin ilmalämpöpumppua käyttää kovilla pakkasilla? 

Pohjoismaihin tarkoitetuilla ilmalämpöpumpuilla voi hyvin lämmittää ympärivuoden. Vaikka ilmalämpöpumppu tarvitsee enemmän lämmitystehoa ulkolämpötilan pienentyessä, se ei tuhlaa sähköä. Laadukkaan ilmalämpöpumpun lämmitysteho riittää siirtämään lämpöä myös kovilla talvipakkasilla.  

Lämmitysteho viittaa ilmalämpöpumpun lämpökertoimeen, joka heijastaa sen energiatehokkuutta vuositasolla. Esimerkiksi Itä-Suomen kylmässä ilmastossa vuotuinen lämpökerroin on noin 4. Tämä lämpökerroin tarkoittaa seuraavaa: Kun sähköä kuluu 1 kilowatin verran, ilmalämpöpumppu lämmittää kotia 4 kilowatilla. 

Kovilla pakkasilla on kuitenkin hyvä tarkkailla ilmalämpöpumpun toimintaa ja muistaa huolehtia, että ulkoyksikkö on puhdas lumesta ja jäästä. Jos huomaat poikkeavuuksia, kannattaa kääntyä ammattilaisen puoleen ja tutustua ilmalämpöpumpun huoltoon

Ilmalämpöpumppu, takka ja pörssisähkö 

Pidä ilmalämpöpumppua tasaisesti päällä. Ilmalämpöpumpun sammuttelua kannattaa välttää, sillä kovalla pakkasella uudelleen käynnistäminen rasittaa ilmalämpöpumppua. Mikäli pörssisähkö on kallista, kannattaa lämmittää takka ja käyttää samalla takkatoimintoa. Näin ilmalämpöpumppu toimii pienemmällä teholla levittäen takan lämpöä.  

Ilmalämpöpumppujen toimintaerot 

Ilmalämpöpumpuissa voi olla laitekohtaisia toimintaeroja, joten on tärkeää lukea ohjekirjaa ja noudattaa aina laitevalmistajan suosituksia.  

Heräsikö kysyttävää? Ota yhteyttä, vastaamme kysymyksiisi. 

Ilmalämpöpumppu asennus kuopiossa.

Ilmalämpöpumppu asennettuna Kuopiosta – Mitä sinun pitää tietää ennen päätöstä

Julkaistu 9.4.2024

Ilmalämpöpumpun asennus Kuopiossa: Mitä sinun tulee tietää ennen hankintapäätöstä.

Lue artikkeli
Maalämpöpumput Kuopiossa.

Vanhan maalämpöpumpun uusiminen  

Julkaistu 1.3.2024

2000-luvun lähettyvillä hankittujen maalämpöpumppujen vaihtaminen kiihtyy. Mitä kannattaa huomioida?

Lue artikkeli