Ilmavesilämpöpumpun mitoitus

Miksi ja miten ilma-vesilämpöpumppu mitoitetaan?

Laitemitoitus varmistaa lämpöpumpun oikean hyötysuhteen

Laitemitoitus on keskeinen osa kodin lämmitysjärjestelmän suunnittelua, ja se sujuu parhaiten yhdessä alan asiantuntijan kanssa. Mitoituksessa perehdytään kodin lämmitystarpeeseen ja selvitetään oikea ilma-vesilämpölaitteisto tiettyyn kohteeseen. Näin lämpöpumppu tuottaa lämpöä kodin käyttöön oikealla hyötysuhteella energiaa säästäen.

Ilman perusteellista laitemitoitusta on riskinä, että ilma-vesilämpöpumpun teho on ali- tai ylimitoitettu. Väärin mitoitettu ilma-vesilämpöpumppu voi johtaa suurempaan sähkönkulutukseen ja lyhyempään käyttöikään. Tästä syystä laitemitoituksen tekee alan ammattilainen.

Pipeco Talotekniikka Oy perehtyy kohteeseen aina yhdessä asiakkaan kanssa ja tekee aktiivista yhteistyötä laitetoimittajien kanssa. Suoritamme ilma-vesilämpöpumpun mitoituksen paikan päällä maksuttoman kartoituskäynnin yhteydessä. Voit siis pyytää laitemitoituksen jo lämpöpumpun harkintavaiheessa. Samalla autamme sinua hahmottamaan lämmitysjärjestelmän asennukseen ja käyttöön liittyviä asioita.

Laitemitoitukseen vaikuttavat tekijät

Saneerauskohteessa laitemitoituksen lähtökohtana on talon energiankulutus lämmityksessä, rakennuksen ikä sekä aikaisemmat energiatehokkuutta parantavat remontit. Vanhan lämmitysjärjestelmän energiankulutusta arvioidaan vuositasolla esimerkiksi öljyn kulutuksen perusteella. Tämä arvio tulisi muodostaa ilman lisälämmönlähdettä, jotta saadaan tarkka selvitys lämmityksen todellisesta tarpeesta. Lisälämmönlähde voi olla esimerkiksi varaava takka tai ilmalämpöpumppu. Ilma-vesilämpöjärjestelmä mitoitetaan yleensä kattamaan sekä kodin että käyttöveden lämmitys. Se voidaan asentaa myös hybridiratkaisuna vanhan lämmitysjärjestelmän rinnalle. Tällöin vanha lämmitysjärjestelmä voi tukea ilma-vesilämpöpumppua talven huippupakkasilla, kun lämmitystehoa tarvitaan eniten. 
Uudiskohteessa laitemitoitukseen vaikuttavat muun muassa lämmitettävän tilan koko ja rakennuksen energiatodistus.

Hei, miten voin auttaa?

Mikko Mertanen Pipeco Talotekniikan myyjä.

Mikko Mertanen

Ota yhteyttä ja kysy lisää kiinteistön lämmitys-, viilennys- ja ilmanvaihtoasioissa.

mikko.mertanen@pipeco.fi

050 322 7779