Kotitalousvähennys ja maalämpöpumpun hankintahinta

Julkaistu 26.1.2024|Kaikki artikkelit Maalämpöpumput
Kotitalousvähennys maalämpöpumpussa.

Miten paljon kotitalousvähennystä voi saada? Miten se vaikuttaa maalämpöpumpun hankintahintaan? 

Kotitalousvähennystä voi hyödyntää monissa asennustöissä, kuten lämpöpumpun asennuksessa. Vähennyksen määrä on tavallisesti 40 % arvonlisäverollisesta työnhinnasta, mutta öljylämmityksestä luopuville se on 60 %. Vähennystä haetaan asennuksen jälkeen kotitalousvähennystodistuksella, jonka asennuksen toimittaja luovuttaa asiakkaalle.

Kotitalousvähennys on henkilökohtainen, ja 40 % vähennyksellä sen maksimimäärä on 2 250 €. Saman talouden puolisot voivat kumpikin hakea vähennystä, ja he voivat saada yhteensä 4 500 €/vuosi.

Esimerkki – Maalämpöpumpun asennustyön hinta

Harkitessasi maalämpöpumpun hankintaa on hyödyllistä tehdä laskelmia kotitalousvähennyksen vaikutuksesta. Otetaan esimerkiksi 20 000 € maalämpöpumpun hankintahinta asennuksineen. Työnosuus on 9 000 € (sis. porakaivo, asennukset, vanhan lämmityksen purkutyö). Henkilökohtainen kotitalousvähennys ylittäisi tässä tapauksessa maksimimäärän, joten se olisi 2 250 €. Puolison kanssa vähennys voisi olla 3 400 €.

Työnhinta x kotitalousvähennys – omavastuu = 9000 € x 40 % – 200 € = 3400 €

Öljylämmityksestä luopuville suurempi vähennys

Öljylämmityksestä luopuessa kotitalousvähennys on 60 %, jolloin maksimimäärä on 3 500 € vuodessa. Tämä tarkoittaa, että puolisot voivat saada yhteensä 7 000 € vuodessa. Edellisen esimerkin luvuilla puolison kanssa kotitalousvähennys olisi 5 200 €.

Työnhinta x laajennettu kotitalousvähennys – omavastuu = 9000 € x 60 % – 200 € = 5200 €

Huomioitavia asioita

Kotitalousvähennys on kalenterivuosikohtainen, joten vuoden vaihteeseen ajoittuvaan asennustyöhön voi hyödyntää maksettujen laskujen mukaan kahden kalenterivuoden vähennyksiä. On kuitenkin tärkeää huomata, ettei vähennystä voi saada muiden avustusten, kuten ELY-avustuksen, kanssa samaan työnhintaan.

Lisätietoja kotitalousvähennyksestä löytyy Verohallinnon sivuilta. Pipeco Talotekniikka auttaa myös kysymyksissä vähennyksen soveltamisesta lämpöpumpun hankintaan.

Lähde: Verohallinto – Kotitalousvähennys