Miksi maalämpöpumppu tarvitsee huoltoa?

Julkaistu 19.9.2023|Kaikki artikkelit Maalämpöpumput
Maalämpöpumppu ensihuollossa

Maalämpöpumput tunnetaan energiatehokkuudesta ja ekologisuudesta, mutta niiden ylläpito vaatii huoltoa. Lue artikkelista, miksi maalämpöpumppu tarvitsee huoltoa ja miten voit huoltaa sitä itse.  

Laitekohtaiset huoltovaatimukset 

Lämpöpumpun huolto kannattaa tilata laitekohtaisen huolto-ohjelman mukaan. Laitekohtaiset huolto-ohjeet löytyvät yleensä maalämpöpumpun mukana toimitetusta huolto-ohjekirjasta. Huolto-ohjekirjan noudattaminen on erityisen tärkeää, sillä huoltovaatimukset voivat vaikuttaa maalämpöpumpun laitetakuuseen.

Maalämpöpumpun säännöllinen huolto varmistaa oikean toimivuuden

Maalämpöpumpun huolto on luvanvaraista ja tulee siksi tilata ammattilaiselta. Säännöllisen huollon tilaaminen ja huolto-ohjekirjan mukainen ylläpito ovat laitteen käyttäjän vastuulla. Maalämpöpumpun ensimmäinen huoltokerta suositellaan tilattavaksi ensimmäisen lämmityskauden päätteeksi ja sen jälkeen vuosihuolto tulee suorittaa huolto-ohjekirjan mukaan yleensä 3–5 vuoden välein. 

Pipeco Talotekniikka Oy tarjoaa lämpöpumppujen huoltopalvelut Savo-Karjalassa. Maalämpöpumpun huollon hinta on alk. 349 €. Säännöllinen huolto on avain lämmitysjärjestelmän energiatehokkaaseen toimintaan ja pitkään käyttöikään. Lisäksi ammattilainen osaa tunnistaa huollon aikana maalämpöpumpun mahdolliset korjaustarpeet tai poikkeavuudet ajoissa. 

Lue lisää, mitä maalämpöpumpun huolto sisältää.

Miten maalämpöpumppua voi huoltaa itse? 

1. Puhdista likasihdit

Maalämpöpumpun lämmönkeruupiirin likasihdit ovat pieniä suodattimia, jotka estävät epäpuhtauksien pääsyn laitteistoon.

Sihtejä on kaksi, ja ne sijaitsevat laitetilassa maalämpöpumpun yhteydessä, toinen lämmityspuolella ja toinen keruupuolella. Likasihdit tulisi puhdistaa kerran vuodessa esimerkiksi juuri ennen lämmityskautta.

2. Tarkasta painemittarit

Maalämpöpumpun yhteydessä on kaksi punaista paisuntasäiliötä, jotka tasaavat maalämpöjärjestelmän paineenvaihteluja lämpötilan muuttuessa. Toinen paisuntasäiliöistä on lämmityspuolella ja toinen keruupuolella.

Paisuntasäiliöiden painemittareiden lukemat voivat vaihdella lämmönkeruunesteen lämpötilaerojen vaikutuksesta. Keruupuolen paineenvaihtelun tulisi kuitenkin pysyä 0,6–1,5 baarin alueella, ja lämmityspuolen paineen tulisi olla noin 1 baaria.  

Mikäli keruupuolen paine laskee 0,5 baariin tai alle, ota yhteyttä huoltopalveluun. Keruupuolen matala paine on merkki maalämpöpumpun huollon tarpeesta. Mikäli lämmityspuolen paine laskee 0,5 baariin, maalämpöpumpun käyttäjä voi nostaa painetta siihen tarkoitettujen kahvojen avulla.

3. Seuraa energiankulutusta

Maalämmön energiankulutusta on hyvä seurata vuositasolla, sillä selittämätön muutos kulutuksessa voi olla merkki huollontarpeesta. Säännöllinen tarkkailu auttaa havaitsemaan mahdolliset poikkeavuudet ajoissa. 

Maalämpöpumpun ylläpito – Opastus asennuksen jälkeen

Maalämpöpumpun ylläpitoon kuuluvat toimenpiteet opastetaan laitteen käyttäjälle asennuksen jälkeen maalämpöpumpun käyttöönoton yhteydessä.

Pipeco Talotekniikka Oy antaa aina kattavan käytönopastuksen käyttäjälle lämpöpumpun asennuksen jälkeen. Tavoitteena on välttää väärinymmärryksiä maalämpöpumpun ongelmista sekä opastaa lämpöpumpun huoltoon ja ylläpitoon liittyvät asiat käyttäjälle. Käytönopastuksen jälkeen käyttäjälle luovutetaan maalämpöpumpun huolto-ohjekirja, johon on helppo palata myös pidemmän ajan kuluttua käytönopastuksesta. 

Muista noudattaa huolto-ohjekirjaa ja ottaa ajoissa yhteyttä huoltopalveluun.

Heräsikö kysyttävää? Ota yhteyttä tai pyydä huolto.