Kuinka paljon ilma-vesilämpöpumppu kuluttaa sähköä? 

Tässä artikkelissa esitellään esimerkin kautta, kuinka paljon ilma-vesilämpöpumppu kuluttaa sähköä. Esimerkissä omakotitalo siirtyi öljylämmityksestä ilma-vesilämpöön. Vertaamme öljylämmityksen euromääräistä kulutusta ilma-vesilämpöpumpun sähkön euromääräiseen kulutukseen.  

Mikä vaikuttaa ilma-vesilämpöpumpun sähkönkulutukseen?

Ilma-vesilämpöpumpun sähkönkulutuksessa pohditaan usein, miten paljon laitteisto käyttää sähkövastuksia. Nykyään laadukkaiden ilma-vesilämpöpumppujen lämmitysteho riittää myös kovemmille pakkasille. Siksi niitä asennetaan paljon myös Itä-Suomessa. 

Sähkön kulutukseen vaikuttavat laitteen hyötysuhde sekä talon energiatehokkuus, eli miten tehokkaasti lämpö pysyy ja jakautuu sisätiloissa. Tietenkin myös lämpimän käyttöveden kulutus sekä sisä- ja ulkolämpötila vaikuttavat kulutukseen.  

Asennuksella, mitoituksella ja laitteen säädöillä on myös suuri merkitys järjestelmän energiatehokkuuteen. Valitsemalla laitteen ja laiteasennuksen kokeneelta asennusliikkeeltä, saadaan ilma-vesilämpöjärjestelmän paras mahdollinen hyötysuhde hyödynnettyä. 

Seuraava esimerkki antaa suuntaa, miten paljon sähköä kuluu omakotitalon ja sen käyttöveden lämmitykseen vuositasolla. 

Esimerkki sähkönkulutuksesta

Omakotitalon lämmityksen tarve:

Omakotitalon lämmityksen kulutus on helpoin selvittää aikaisempien vuosien perusteella. Tässä esimerkissä tutustutaan 1960-luvun lopulla rakennettuun omakotitaloon. Talossa on lämmitettäviä neliöitä 115 m² ja tämän lisäksi 50 m² lämmin autotalli ja varastotila. Kiinteistössä lämmönjakoverkostona toimii vesikiertoinen patteriverkosto. Kyseisen omakotitalon lämmitysenergian tarve on vuositasolla 22950 kWh, josta käyttöveden osuus on 4250 kWh/vuosi.  

Alkuperäinen lämmityksen kulutus ja hinta öljylämmityksellä:

Ennen ilma-vesilämpöpumpun asennusta omakotitalon lämmitystarpeeseen (22950 kWh/vuosi) kului 2,7 m³ öljyä vuodessa. Tämä tarkoittaa 1,5 €/l öljyn hinnalla, että alkuperäinen lämmityskustannus oli vuositasolla 4050 €.  

Sähkön kulutus ilma-vesilämpöpumpulla:

Ilma-vesilämpöpumpun asennuksen jälkeen omakotitalon ja käyttöveden laskennallinen sähkönkulutus on 8145 kWh/vuosi. Tämä tarkoittaa 0,17 €/kWh sähkön hinnalla (sis. sähkönsiirto) laskettuna, että kustannukset ovat 1 385 € vuodessa.   

Alkuperäiseen lämmitykseen verrattuna lämmityksen kustannukset tippuivat 4050 eurosta 1385 euroon. Näin energiansäästöksi muodostuu 18 288 kWh/vuosi ja kustannussäästöksi 2665 €/vuosi.  

Pipeco Talotekniikka edustaa Mitsubishi Electric -lämpöpumppuja. Lue lisää ja katso asennusvideo.

Esite: Mitsubishi Electric -ilma-vesilämpöpumput

ELY-avustus

ELY (Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus) voi myöntää 4000 € avustusta  omakotitalon tai paritalon omistajalle, joka vaihtaa öljylämmityksen ilma-vesilämpöpumppuun. Avustus on osa Suomen vihreää siirtymää, jonka tavoitteena on saavuttaa hiilineutraalius vuoteen 2035 mennessä.

Lue lisää ELY-sivuilta

Kotitalousvähennys

Muistathan, että saat vähentää työstämme 40% kotitalousvähennyksen. Kun siirryt öljylämmityksestä lämpöpumppuun, voit saada laajennetun 60% kotitalousvähennyksen. Kotitalousvähennystä ei voi hyödyntää avustuksen kanssa samaan työhön.

Lue lisää Verohallinnon sivuilta