Vanhan maalämpöpumpun uusiminen  

Maalämpöpumput Kuopiossa.

Maalämpöpumppujen uusiminen on ollut yleinen keskustelunaihe alkuvuoden aikana, joten tässä artikkelissa käsitellään vanhan maalämpöpumpun vaihtamista uuteen.  

Kuten monet muutkin LVI-alan asiantuntijat ovat ilmaisseet, Ruotsissa maalämpöpumppujen vaihtomarkkina on jo tuttua asiaa. Nyt myös Suomessa maalämpöpumppujen vaihtaminen on tullut ajankohtaiseksi, kun 2000-luvun lähettyvillä hankitut maalämpöpumput lähestyvät teknisen käyttöikänsä loppua.  

Maalämpöpumppujen myynti Suomessa on kasvanut huomattavasti vuodesta 2000 vuoteen 2011 ja edelleen niitä myydään noin 10 000 kappaletta vuosittain (sulpu). Tämän perusteella voidaan odottaa, että vanhojen maalämpöpumppujen vaihtaminen uusiin kiihtyy ja monet ovat yhtä aikaan uusimassa kodin maalämpöpumppua.  

Mikäli omakotitalon nykyisen maalämpöpumpun ikä on tällä hetkellä 20 vuotta tai enemmän, kannattaa sen vaihtamista uuteen laitteeseen pohtia ajoissa. Vanhojen maalämpöpumppujen toiminnan epävarmuus kasvaa erityisesti talvipakkasilla. Kun olet ajoissa liikkeellä ennen vanhan laitteiston vikoja, sinulla on tarpeeksi aikaa löytää sinulle sopivin maalämpöratkaisu. 

Mitä hyötyä on vaihtaa ajoissa vanha uuteen? 

Maalämpöpumppujen teknologia on edistynyt 

Noin 20 vuotta vanha maalämpöpumppu kannattaa uusia myös sen vuoksi, että tämän päivän kehittyneet laitteet mahdollistavat kodin ja käyttöveden lämmityksen huomattavasti paremmalla hyötysuhteella ja invertteritekniikalla. Hyötysuhdetta parantaa myös sähkövastuksen lyhempi aikainen ja porrastettu käyttö.

Uusissa invertterimaalämpöpumpuissa on myös paremmat kaivovahdit, jotka määrittävät missä lämpötilassa laitteen sähkövastus käynnistyy. Näin järjestelmä valvoo tehokkaammin sitä, että maalämpökaivo ei pääse jäätymään. 

Lämpöpumppujen teknologian kehityksen myötä niiden automatiikka on edistyksellisempää ja laitteiden käyttömukavuus on huipussaan. Esimerkiksi Gebwell Smart -pilvipalvelun avulla maalämpöpumppua voidaan tarvittaessa ohjata etänä laitevalmistajan toimesta. Lisäksi voit itse ohjata laitetta etänä kätevästi puhelimella. 

Mitä otan huomioon maalämpöpumpun vaihtamisessa? 

Kun suunnittelet maalämpöpumpun vaihtamista, kannattaa aloittaa selvittämällä lämmönkeruupiirin kokonaismitta ja kiinteistön energian tarve. Maalämpöjärjestelmän lämmönkeruupiiri voi olla lämpökaivo, järvi- tai maapiiri. Energian tarpeen voi selvittää olemassa olevan lämmönlähteen kulutuksen, talon kiinteistötietojen ja rakennusvuoden perusteella.

Mikäli lämmönkeruupiirinä on maalämpökaivo, sen syvyyden voi selvittää esimerkiksi talon kirjoista, edelliseltä talon omistajalta tai mahdollisesti suoraan porauksen toimittajalta.

Heräsikö kysyttävää maalämpöpumpuista? Ota yhteyttä

Ilmalämpöpumppu asennus kuopiossa.

Ilmalämpöpumppu asennettuna Kuopiosta – Mitä sinun pitää tietää ennen päätöstä

Julkaistu 9.4.2024

Ilmalämpöpumpun asennus Kuopiossa: Mitä sinun tulee tietää ennen hankintapäätöstä.

Lue artikkeli
Maalämpöpumput Kuopiossa.

Vanhan maalämpöpumpun uusiminen  

Julkaistu 1.3.2024

2000-luvun lähettyvillä hankittujen maalämpöpumppujen vaihtaminen kiihtyy. Mitä kannattaa huomioida?

Lue artikkeli
Kotitalousvähennys maalämpöpumpussa.

Kotitalousvähennys ja maalämpöpumpun hankintahinta

Julkaistu 26.1.2024

Miten paljon kotitalousvähennystä voi saada? Miten se vaikuttaa maalämpöpumpun hankintahintaan?

Lue artikkeli